Vanliga Frågor och Svar

Här har vi samlat lite vanliga frågor och svar för barnsängar som ofta ställs av föräldrar. Vi hoppas att denna samling ska hjälpa dig att hitta de svar du söker.

Vad är det för säkerhet som gäller barnsängar?

Eftersom det finns så många olika barnsängar så finns det även olika lagar för olika sängtyper. En loftsäng har t.ex. inte samma säkerhetsaspekter som en spjälsäng har.

Spjälsängar som är sängar som används för väldigt små barn eller bebisar har det största säkerhetsfokuset från myndigheter. Inom EU finns det flera regler som reglerar spjälsängar där t.ex. spjälorna måste hålla rätt avstånd. Ett för stort avstånd kan innebära att ett barns huvud får plats och kan fastna och ett för litet kan innebär att armar fastnar. De regler som är uppsatta är skapade för att förhindra just detta.

Andra sängar har inte samma fokus men loftsängar och våningssängar där höjden blir den största säkerhetsrisken har en del riktmärken. Det tillverkas t.ex. inte någon hög säng utan räcke för att skydda mot fall i sömnen. Detta gäller även våningssängar avsedda för vuxna.

Generellt sätt har EU-direktiv hjälpt till att få en mer enad marknad inom Europa där alla lever upp till de CE-märkningar som krävs för barnsängar som ska säljas här.

Kan inte bebisar sova i de vuxnas säng?

Detta är inte rekommendera och kan vara direkt livsfarligt för barn under två år. Barn under två år löper stor risk att hamna i skada när de sover i en vuxensäng även om föräldrarna eller de som tar hand om barnet försöker vara vaksamma.

Efter att en bebis som sovit i en vuxensäng dog genom att klämmas mellan sin egen och föräldrarnas madrass så gjorde EU en undersökning som visar att i de 28 medlemsländer som fanns då fanns det tio tusen skador för barn förknippade med föräldrarnas säng registrerade bara det senaste året.

Bebisar sover säkrast i en egen spjälsäng placerad i samma rum som föräldrarna. I takt med att barnet blir äldre minskar riskerna och det kan vara sunt att förflytta sängen till eget rum.

Skador som kan uppkomma när bebisar sover i samma säng som vuxna är t.ex.

  • Barnet kläms mellan sängen och väggen eller mellan sängen och något annat föremål.
  • Barnet kläms fast mellan sidobord, fotbord eller huvudgavel på sängen.
  • Barnet trillar av sängen och hamnar bland kläder, mjuk plast eller något annat som gör att barnet kan kvävas.
  • Barnet kläms av någon annan som sover i samma säng eller får täcke eller kudde över sig.
  • Trillar av sängen och skadar sig i fallet.

EU:s rekommendation är att bebisar sover i samma rum som föräldrarna fast i en egen säng godkänd enligt gällande EU-direktiv.

Vad ska man titta efter när man köper spjälsäng?

Sverige har generellt sätt en väldigt bra marknad för möbler och barnsängar i allmänhet. Vill du vara på säkra sidan så dubbelkolla att barnsängen lever upp till följande:

  • Att sängen följer den Europeiska standarden ”EN 716-1:2008 – Children’s cots and folding cots for domestic use”.
  • Sängen ska vara byggd så bebisen inte enkelt kan klättra eller trilla ur sängen. Den ska även inte kunna fastna med kropp eller huvud någonstans. Därför måste avståndet mellan spjälorna aldrig vara mer än 6 cm.
  • Om du ärver eller får en spjälsäng av någon annan. Säkerställ att den är minst 50 cm djup (från toppen av madrassen till toppen av spjälorna). Spjälorna ska vara vertikala så bebisen inte kan klättra ur.
  • Använd inte spjälsängar som är äldre än 10 år. Delar kan ha blivit gamla och skadade vilket gör att de kan lossna trots att man är av uppfattningen att det är en stabil säng. Detta kan medföra att bebisen hamnar i mellan och kan i värsta fall kvävas.
  • Se till madrassen är mjuk och jämn. Se även till att det inte får plats mer än två fingrar mellan madrassen och någon kant/vägg inuti i sängen. Större avstånd gör att där finns en större risk att bebisen lyckas komma i mellan och få madrassen över sig.

Ta en titt på dessa butiker för er spjälsäng som lever upp till dagens rekommendationer.

Var hittar jag riktigt billiga barnsängar?

De billigaste barnsängarna hittar du förmodligen hos möbelkedjor som IKEA, Jysk eller liknande som har ett fokus på att erbjuda väldigt billiga möbler. Flera av de e-butiker som vi listar har vissa modeller som är billiga och det händer även att det är rea där vissa modeller säljs ut. Då kan du hitta riktigt bra fynd även där.

Kan jag bygga barnsängen själv?

Att bygga en barnsäng på egen hand är fullt möjligt och går att göra på flera olika viss. Gemensamt för alla sätt är att det kräver rätt verktyg, material, tid och framför allt att man är lite händig.

Normalt sätt kan man komma undan billigare men det kan också kräva en hel del tid och planering. Saknar man verktyg och gör misstag i bygger kan de hela sluta lika dyrt eller kanske t.o.m. dyrare än att köpa en billig barnsäng hos IKEA.